Dagsorden

15. mødedag, tirsdag den 24. oktober 2023, kl. 11:00
Punktnummer / Behandlingsdatoer
Forslagstitler
Imm./pkt.: 2
Redegørelse for dagsordenen.
Formandskabet for Inatsisartut

Imm./pkt.: 61
1. beh. 4/5
Henvist til Erhvervs- og Råstofsudvalget

Ændringsforslag til 2. beh. fremsat af Naalakkersuisut vedtaget
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte en Inatsisartutlov om ændring af landstingslov om regulering af arbejdskrafttilgangen i Grønland, lovforslaget skal fastsætte krav til, at tilflyttere sikres bedre muligheder for at lære om grønlandsk kultur, sprog og værdier. Inatsisartutloven skal senest fremlægges til Inatsisartut under EM2024. Naalakkersuisut skal i det lovforberedende arbejde, ligeledes rette henvendelse til Rigsmyndighederne om, at der samtidigt sker en ikraftsættelse af en integrationslov for Grønland.
Medlem af Inatsisartut Kristian Jeremiassen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 62
1. beh. 9/5
Henvist til Finans- og Skatteudvalget

Ændringsforslag til 2. beh. fremsat af Naalakkersuisut vedtaget
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at foreslå at der oprettes en hovedkonto på Finansloven med henblik på at kunne yde økonomisk hjælp til borgere, herunder fiskere, fangere og fåreholdere, som i udøvelsen af deres erhverv er akut ramt af katastrofelignende forhold, relateret til de globale klimaforandringer. Naalakkersuisut pålægges samtidig, efter inddragelse af de berørte organisationer, at foreslå fastsat procedurer for denne nødhjælpsordning, enten i en tekstanmærkning til hovedkontoen eller i et selvstændigt lovforslag.
Medlem af Inatsisartut Pipaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 103
1. beh. 4/5
Forkastet
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at indlede en dialog med kommunerne om, hvorledes det bedst kan sikres, at personer, der søger sygdomsbetinget jobsøgningsydelse, ikke står uden midler til at dække deres udgifter i perioden frem til en afgørelse foreligger.
Medlemmet for Inatsisartunut Doris J. Jensen, Siumut

Imm./pkt.: 117
1. beh. 16/5
Henvist til Finans- og Skatteudvalg

Ændringsforslag til 2. beh. fremsat af et flertal i Finans- og Skatteudvalget bestående af Inuit Ataqatigiit, Siumut og Naleraq vedtaget
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at pålægge Naalakkersuisut at evaluere virkningerne af den obligatoriske pensionsopsparing og ordningens hensigtsmæssighed. Evalueringen skal offentliggøres og omdeles til Inatsisartut inden EM2023.
Medlem af Inatsisartut Doris Jakobsen Jensen, Siumut

Imm./pkt.: 145
1. beh. 23/5
Forkastet
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at iværksætte et to-årigt pilotprojekt i Narsaq og Kullorsuaq med familiecoaching. Pilotprojekterne skal efterfølgende evalueres med henblik på at foretage en vurdering af, hvorvidt de skal udbredes til hele landet.
Medlem af Inatsisartut Nivi Olsen, Demokraatit

Imm./pkt.: 50
Punkterne 50 og 119 skal 1. behandles i sammenhæng
Forslag til forespørgselsdebat om at give mulighed for sorgorlov for sørgende efter nære pårørenes dødsfald
Medlem af Inatsisartut Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit

Imm./pkt.: 119
Punkterne 50 og 119 skal 1. behandles i sammenhæng
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorvidt vi bør gøre det til en rettighed at forældre, der mister et barn under 18 år skal have ret til betalt sorgorlov i op til seks måneder
Medlem af Inatsisartut Nivi Olsen, Demokraatit