Erhvervsudvalg samt Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalg orienteringsrejse til Sisimiut og Maniitsoq

16.04.2006

Udvalgenes hensigt med orienteringsrejsen var ved selvsyn, at få en nærmere indsigt i den erhvervsudvikling, der foregår i regionen. Udvalgene ønskede tillige input og orienteringer fra lokale erhvervsaktører, således at udvalgene fra førstehånds kilder kunne danne sig et indtryk af de udfordringer og muligheder, som karakteriserer det grønlandske erhvervsliv i dag.

 

I forlængelse af målsætningen for udvalgsrejsen afholdt Udvalgene møder med kommunernes ledelser, erhvervsråd, fiskeri,- fangst- og erhvervsorganisationer. I samme anledning var udvalgene på flere virksomhedsbesøg inden for fiskeribranchen og de landbaserede erhverv. Udvalgene aflagde besøg hos både store og små virksomheder, og privatejede såvel som offentligt ejede virksomheder.

 

Udvalgene glædede sig over den meget positive modtagelse, de fik alle steder. Udvalgene fik stor udbytte af, at der blev bragt mange forskellige sager op af stor informationsværdi for udvalgsmedlemmerne.

 

Udvalgene har på deres rejse erfaret bl.a. følgende:

  • ønske om, at man politisk bør være opmærksom på, at de hjemmestyreejede virksomheder ikke udnytter deres størrelse til at udkonkurrere de små private virksomheder. Nogle iværksættere opfattede det som et forkert signal, når de hjemmestyreejede virksomheder starter på samme aktiviteter og udnytter deres størrelse til at udkonkurrere de små private virksomheder.

 

  • at der er behov for at se nærmere på virkningerne af de eksisterende konkurrenceklausuler mellem de hjemmestyreejede virksomheder - med henblik på en eventuel revision af disse.

 

  • at fiskeriaktørerne fremkom med en del kritik af, at varetagelsen af tildelinger af tilladelser til indsættelse af indhandlingsfartøjer er alt for langsommelig.

Udvalgene finder det fornødent med snarlige initiativer fra Landstyrets side mht. løsning af de ovennævnte problemstillinger. Det er Udvalgenes intention at rejse disse problemstillinger over for Landsstyret til opfølgning.

 

 

Deltagere på rejsen var:

 

Ruth Heilmann, (S). Formand for Erhvervsudvalget

Lene Knüppel, (D). Medlem af Erhvervsudvalget

Ane Hansen, (IA). Formand for Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget

Augusta Salling, (A). Medlem af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget

Jens B. Frederiksen, (D). Medlem af Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget

 

Sakarias Amondsen, udvalgssekretær for Erhvervsudvalget

David Jensen, udvalgssekretær for Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget