Finansudvalget vil have flere oplysninger

03.03.2004


Finansudvalgets behandling d.d. af Landsstyrets ansøgning om tillægsbevilling til afholdelse af 25 års jubilæet for indførelse af Grønlands Hjemmestyre


Landsstyret har den 24.2.2004 søgt om at bevillingen på hovedkonto 10.01.04 Grønlands Hjemmestyres 25 års  jubilæum,  forhøjes med 782.000 kr., og  at bevillingen på hovedkonto 20.11.50 Driftsreserven nedsættes med  782.000 kr.


Finansudvalget har behandlet det ansøgte d.d. og har følgende bemærkninger, som netop er tilsendt Landsstyret:


  • Finansudvalget skal indledningsvis påpege, at det i budgetloven er forudsat at ansøgning om nye eller ændrede bevillinger alene omfatter dispositioner
    som er væsentlige, og
  • som ikke kunne forudses ved udarbejdelsen af finansloven.

Finansloven for 2004 blev vedtaget af Landstinget den 10.12.2003. Det kan af nærværende sag ses at der kort tid herefter er påbegyndt et arbejde for at søge bevillingen til 25 års jubilæet forhøjet.


Umiddelbart synes det som om begrundelserne for at søge en bevillingsforhøjelse burde have været kendt den 10. december 2003, da finansloven blev vedtaget. Eksempelvis var Nuuk kommunes jubilæum blevet holdt flere måneder forinden. Udvalget konstaterede yderligere, at Dronningens og Kronprinsens deltagelse allerede fremgår af budgetbidraget for Hjemmestyrets jubilæum på konto 10.01.04 til Finanslov 2004, hvorfor den royale deltagelse i arrangementet ikke kan betegnes som uforudset, og dermed som begrundelse for en tillægsbevilling.


Herudover at der forhold i ansøgningen, som Finansudvalget ønsker nærmere oplyst forinden der træffes beslutning.


Finansudvalget skal på denne baggrund anmode Landsstyret om at oplyse følgende:
Hvilke forhold, indtrådt efter den 10.12.2003 begrunder at der søges en så betydelig forhøjelse af bevillingen?


Der ønskes en nøjere specifikation af budgettet på 875.000 kr. til gallaforestillingen og de 352.400 kr. til fjordsejlads; det sidstnævnte beløb er i øvrigt usædvanligt nøjagtigt af et budgettal at være.


Udover nærværende ansøgning, bl.a. vedrørende gallaforestillingen, søges der også 300.000 kr. til denne aktivitet fra fonde. Hvis der bevilges dette beløb fra fonde kan den situation opstå at Landsstyret har fået det samme beløb godkendt både af en fond og af Finansudvalget.


Landsstyret bedes derfor oplyse om man i denne situation er indstillet på at undlade at bruge 300.000 kr. af en eventuel merbevilling godkendt af Finansudvalget.


Finansudvalget forudsætter i øvrigt at Landsstyret ikke vil søge yderligere bevillinger til jubilæumsformål.


Beslutning
Finansudvalget udsætter sin stillingtagen i nærværende sag indtil Udvalget har modtaget de ønskede oplysninger.



Ole Thorleifsen
Formand for Finansudvalget