Finansudvalgets pressemeddelelse

23.03.2007

På baggrund af den seneste tids offentlige debat om salg af boliger efter Lejer-til-Ejer modellen ønsker Finansudvalget hermed at præcisere visse forhold vedr. Udvalgets rolle i sagen.

 

Proceduren for salg af offentlige udlejningsboliger afhænger bl.a. af, om det er kommunen eller Hjemmestyret, der ejer boligen, og af hvorledes boligen oprindeligt er blevet finansieret.

 

Det fremgår således af bestemmelserne i Landstingsforordning nr. 3 af 21. maj 2002 om ændring af landstingsforordning om støtte til boligbyggeri, at det er en forudsætning for salget af kommunale udlejningsejendomme, som Hjemmestyret har givet tilskud til opførelsen af, at Landsstyret giver tilladelse til salget, at der inden salget træffes aftale mellem Landsstyret og kommunen om vilkårene for salget og anvendelse af salgsprovenuet ved salg af ejendommen, og at salgsaftalen godkendes af Landstingets Finansudvalg. Finansudvalget har med udgangspunkt i denne bestemmelse igennem flere år løbende godkendt salget af en række kommunale udlejningsboliger, som Hjemmestyret har givet tilskud til opførelsen af,  over hele landet.

 

Salg af kommunale udlejningsboliger, som er opført uden tilskud fra Hjemmestyret, samt Hjemmestyreejede udlejningsboliger sker derimod som udgangspunkt alene med Kommunens henholdsvis Landsstyrets godkendelse.

 

Landstingets medlemmer har som bilag til svaret på et § 36 spørgsmål fra et Landstingsmedlem den 20. marts 2007 modtaget en af Landsstyret udarbejdet liste over boliger, der er solgt efter Lejer-til-Ejer forordningen[1] i perioden fra 2002 til 1. marts 2007.

Finansudvalget finder anledning til at bemærke, at Udvalget ikke har fået fremsendt ansøgninger om salg af disse boliger til godkendelse. Denne godkendelse er sket internt i Landsstyret. Landsstyreformand Hans Enoksens oplysninger i Qanorooq den 20. marts 2007 om at Finansudvalget har godkendt de i den seneste tid omtalte salg af attraktive ejendomme i Nuuk er således ukorrekt.

 

Det forrige Finansudvalg stillede sig kritisk overfor salget af attraktive ejendomme efter ¿Lejer-til-Ejer¿ modellen. Det daværende Udvalg stillede således i 2004 en række spørgsmål til det daværende Landsstyremedlem for Boliger, Infrastruktur og Miljø vedr. salg af ejendomme fra den såkaldte chefboligpulje. Udvalget modtog svar på disse spørgsmål den 17. maj 2004. Svarene gav det daværende Udvalg anledning til at skrive til Landsstyret den 21. maj 2004, idet Udvalget anførte følgende:

 

¿Afhændelse af ejendomme fra chefboligpuljen mv.

 

Finansudvalget har i brev af 11. maj stillet nogle spørgsmål til Landsstyremedlemmet, idet Udvalget var blevet bekendt med at der skulle være afhændet boliger fra chefboligpuljen på særlige vilkår.

 

Finansudvalget tager svar af 17.5.2004 fra Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur til efterretning, men finder at det ikke har været intentionen at enfamilieshuse skulle kunne afhændes billigere end markedsprisen. Det er forståeligt at grupper af lejeboliger kan have behov for at der anvendes en teknisk-økonomisk værdi. Men når der er tale om enfamiliehuse vil det være naturligt at sælge til markedsprisen svarende til den pris der kan opnås ved salg via ejendomsmægler.

 

En sådan fremgangsmåde vil i øvrigt svare til hvad der er anført i Budgetregulativ 2002, afsnit 12.5 Afhændelse af fast ejendom. Det anføres her Ved afhændelse af fast ejendom skal det som hovedregel sikres, at Hjemmestyret opnår det bedst mulige provenu.

Finansudvalget skal således opfordre Landsstyret til snarest at søge forordningen ændret så personaleboliger i enfamiliehuse ikke omfattes af lejer til ejer ordningen. Landsstyret anmodes om at fremsætte det ønskede forslag på EM 2004 således at det fremover sikres at Hjemmestyrets værdier ikke afhændes under markedsprisen.

 

Indtil disse ændringer er gennemført skal Landsstyret anmodes om at undlade at afhænde yderligere ejendomme på de nuværende vilkår.

 

Hverken det nuværende eller det tidligere Finansudvalg har efterfølgende modtaget yderligere henvendelser fra Landsstyret i sagen.

 

Finansudvalget har i denne forbindelse konstateret, at Landsstyret i det indledningsvis omtalte svar på et § 36 spørgsmål under svaret til spørgsmål 5 har oplyst, at Finansudvalget ikke har rettet henvendelse i nærværende sag til Landsstyret siden Udvalget modtog det tidligere omtalte svar fra Landsstyret den 17. maj 2004. Citatet ovenfor dokumenterer, at det af Landsstyret beskrevne hændelsesforløb ikke er fuldt ud dækkende.

 

For yderligere oplysninger kan Finansudvalgets medlemmer kontaktes på følgende mailadresser og telefonnumre:

 

Augusta Salling (Formand) tlf.: +299 55 03 10 eller e-mail aus@atassut.gh.gl

Doris Jakobsen (næststormand) tlf.: +299 53 91 13 eller e-mail doja@gh.gl.

Jens Lars Fleischer tlf. +299 54 91 60 eller e-mail jefe@uummannaq.gl

Johan Lund Olsen tlf. +299 55 54 85 eller e-mail johan@gh.gl

Lene Knüppel tlf. +299 49 11 66 eller e-mail lekn@gh.gl.

 

 

 

Augusta Salling

Formand for Finansudvalget


[1] Landstingsforordning nr. 5 af 21. maj 2002 om omdannelse af Hjemmestyrets og kommunernes udlejningsboliger til ejerboliger med efterfølgende ændringer.