Fokus på bæredygtighed under Nordisk Råds temasession

17.03.2023

Mariane Paviasen (IA) og Doris Jensen (S) har siden mandag deltaget i Nordisk Råds Temasession i Reykjavik, Island.

Doris Jensen og Mariane Paviasen sidder i Nordisk Råds udvalg for Holdbart Norden.  Netop i dette udvalg har de to inatsisartut medlemmer arbejdet med forslag, der ikke kun har betydning for Norden, men for hele Grønland. Forslagene arbejder bl.a. for at styrke den bæredygtige udvikling i Grønland og i resten af Norden.

Netop at styrke bæredygtighed, er noget udvalget for et Holdbart Norden arbejder stærkt for på en på en bred vifte af områder. På Nordisk Råds Temasession arbejdede medlemmerne for at udvikle forslag, som er borgernære, herunder hvordan det kan gøres lettere at dyrke grøntsager hjemme, samt forslag med et fællesnordisk fokus, hvor medlemmerne bl.a. har set på, hvordan vi kan sikre en mere bæredygtig krydstogtsturisme.

Til forslaget om sikring af vores fødevarekilder ved hjemmedyrkning, udtaler Doris Jensen:

- Vi bor i et kæmpestort land, hvor vi lever under meget forskellige vilkår, hvad angår adgang til fødevarer. Derfor har vi det en stor opgave i at undgå madspild, samt sikre en bedre adgang til friske grøntsager. Vi har støttet netop støttet dette forslag i udvalget, fordi det vil sikre udviklingen af vigtig information om, hvordan man kan dyrke grøntsager i forskellige klimazoner. Forslaget vil hjælpe folk, som ønsker at dyrke grøntsager til at finde de sorter, som passer bedst til deres bosted. På den måde kan forslaget gøre en forskel i de bygder, der på grund af havis ikke har adgang til friske grøntsager.

Et andet forslag, der blev behandlet i Reykjavik, omhandler et samarbejde om at fremme bæredygtig krydstogtsturisme i Norden. Til forslaget udtaler Mariane Paviasen:

- Krydstogtsturisme er en vigtig kilde til indtjening for både byer og bygder, men det er vigtigt at sikre en bæredygtig udvikling af krydstogtsturismen. Det er vigtigt, at de skibe, som sejler i de arktiske områder, er bygget til at sejle her. Yderligere vil vi kunne yde en bedre service til turister, hvis antallet af turister, som ankommer med krydstogtskib, er tilpasset bostedernes størrelse. Ønsket med dette forslag er at sikre en kortlægning af de miljø- og samfundseffekter, som krydstogtturismen har. Dette er en værdifuld viden at have, hvis vi skal sikre en bæredygtig udvikling af krydstogtsturismen.

Begge forslag er sendt til videre behandling i Udvalget for et Holdbart Norden.

Udover mødet i Udvalget for et Holdbart Norden bød programmet også på en udflugt til det geotermiske kraftværk Hellisheiðavirkjan. Under besøget fik Doris Jensen sammen med medlemmer af Nordisk Råd inspirerende oplæg om vedvarende energi, nedbrydning af CO2, indfangning af CO2 fra atmosfæren og om, hvordan man kan bruge kraftværket til at dyrke småalger, som kan benyttes af fødevareindustrien. Besøget blev afviklet under temaet Nordisk energiforsyning i en urolig tid. Temaet er af allerhøjeste aktualitet, da vi befinder os i en energikrise, som udforer både sikkerheden og stabiliteten i det verdenssamfund, som vi kender til i dag

 

Om Grønland i Nordisk Råd

Grønland er repræsenteret med to Inatsisartut medlemmer i Nordisk Råd.  I indeværende periode sidder Doris Jensen og Mariane Paviasen som medlemsrepræsentanter for Grønland i Nordisk Råd.

 

Om Udvalget for et Holdbart Norden

Udvalget arbejder med emner og sager, der berører miljø- og naturbeskyttelse samt naturressourcer herunder udnyttelse af naturressourcer inden for jordbrug, fiskeri og skovbrug. Klimaspørgsmål er også en vigtig del af arbejdet. Forbrugerrettigheder, fiskeriforvaltning, landbrugspolitik, levnedsmidler, atomsikkerhed, biologisk mangfoldighed og bæredygtighed er alle emner og temaer, som Udvalget for et Holdbart Norden samtidig beskæftiger sig med. Kort sagt er udvalgets fornemmeste opgave at arbejde med nordiske og globale problemstillinger samt løsningsmodeller inden for ovennævnte områder.

 

 

Doris J. Jensen og Mariane Paviasen

Medlemmer af Nordisk Råd

For yderligere oplysninger kan medlemmerne kontaktes på nedenstående mobilnumre.

Mariane Paviasen kan kontaktes på mobil +299 25 01 69

 Doris Jensen kontaktes på mobil +299 53 94 00