Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg i USA

22.05.2006

Formålet med rejsen var primært at deltage i FN's Permanente Forum for Oprindelige Folks 5. samling i FN, New York. Udvalget holdt desuden en række møder vedrørende Grønlands og USA's relationer, herunder handelsspørgsmål, infrastruktur og trafikforbindelser.

 

Fungerende udvalgsformand Johan Lund Olsen holdt på vegne af Danmark og Grønland en tale på det Permanente Forums 5. samling. I talen kom han ind på blandt andet klimaforandringerne og de igangværende selvstyreforhandlinger mellem Grønland og Danmark. Talen blev meget positivt modtaget og Permanent Forums formand Victoria Tauli-Corpuz understregede i sit svar, hvor stor pris, der sættes på Grønlands og Danmarks indsats på området.

 

Danmarks FN-ambassadør Ellen Margrethe Løj orienterede Udvalget om arbejdet i FN¿s sikkerhedsråd, det danske medlemskab af Sikkerhedsrådet, Årtusindemålene og FN¿s reformarbejde, oprindelige folk og FN. Udvalget drøftede fælles aktuelle spørgsmål med medlemmer af FN¿s Permanente Forum samt med Sametingets vicepræsident Johan Mikkel Sara og repræsentanter fra ICC og IWGIA. Herunder spørgsmålet om oprindelige folks parlamentarikeres repræsentation ved Forummet.

 

Udvalget besøgte Baltimore Lufthavn på baggrund af Air Greenlands planer om åbningen af en rute fra Kangerlussuaq til Baltimore/Washington fra maj 2007. Udvalget blev orienteret om lufthavnens faciliteter og finder perspektiverne interessante.

 

I Washington D.C. besøgte Udvalget Pentagon samt US Department of State. I Pentagon fik Udvalget en briefing om internationale sikkerhedspolitiske udfordringer, herunder i relation til Grønland samt arbejdet i Permanent Committee og Joint Committee. Fra Missile Defense Agency blev Udvalget orienteret om status vedr. missilforsvar. Udvalget blev beroliget hvad angår spørgsmålet om nedskæringer på Thule Air Base, og føler sig forsikret om, at de grønlandske arbejdspladser forsøges bevaret bedst muligt.

 

En drøftelse med stabschefer og internationale rådgivere for Alaskas Guvernør Murkowski, Senator Murkowski og Senator Steven handlede om fjernundervisning, sprogproblematik, klimaforandringer, energi og ressourceudnyttelse samt muligheder og perspektiver for et samarbejde mellem Grønland og Alaska.

 

I Department of State fik Udvalget en briefing om den internationale politiske udvikling, herunder forhold af særlig relevans for Grønland. Besøget i Department of Commerce gav mulighed for en drøftelse af mulighederne for økonomisk samarbejde mellem Grønland og USA, herunder inden for Joint Committee-arbejdet, hvor Department of Commerce deltager; i opfølgning af Grønlands erhvervsfremstød Washington i 2005 samt de nye muligheder med Air Greenland-ruten til Baltimore i 2007. Udvalget glæder sig over de mange positive tiltag og samarbejder, som er igangsat under Joint Committee.

 

På rejsen deltog fra Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg:

Landstingsmedlem Johan Lund Olsen (Inuit Ataqatigiit)

Landstingsmedlem Marie Fleischer (Demokraterne)

Landstingsmedlem Tommy Marø (Siumut, suppleant for Lars-Emil Johansen)

 

For yderligere information ¿ kontakt udvalgets fungerende formand Johan Lund Olsen på telefon: +299 55 54 85