Pressemeddelelse vedrørende Landstingets behandling af forslag FM 2007/9

25.04.2007

Vedrørende Landstingets behandling af forslag FM 2007/9 om at trække bekendtgørelse nr. 33 af 18. december 2006 tilbage.

 

I aftenradioavisen tirsdag den 24. april 2007 udtalte Landsstyremedlem for Økonomi og Udenrigsanliggender Josef Motzfeldt at Landstingets flertal, og herunder Landstingets Formand, ved en afstemning om overgang til næste punkt på dagsordenen jf. Landstingets Forretningsordens § 50 har tilsidesat den gængse arbejdsdeling mellem Landsting og Landsstyre og dermed vist, at dette flertal ikke respekterer Landstingsloven om Landsting og Landsstyre. Landstingsmedlem Johan Lund Olsens forslag om overgang til næste punkt på dagsordenen vedlægges.

 

Der er ikke belæg for Landsstyremedlem Josef Motzfeldt¿s udtalelser, der alene er egnede til at skabe politisk uro.

 

Landsstyremedlem Josef Motzfeldts udtalelse lagde vægt på at afstemningen i Landstinget angik spørgsmålet om anerkendelse af Landsstyrets ret til udstedelse af bekendtgørelser. Det spørgsmål var imidlertid ikke afstemningstemaet for den pågældende afstemning. Afstemningen angik spørgsmålet om overgang til næste punkt på dagsordenen, hvilket ved vedtagelse ville betyde bortfald af forslaget om Landsstyrets tilbagetrækning af bekendtgørelse nr. 33 af 18. december 2006 om kontrol med havgående fiskeri.

 

Ved at stemme imod Landstingsmedlem Johan Lund Olsens forslag om overgang til næste punkt på dagsordenen stemte et flertal på 17 Landstingsmedlemmer mod 12 således for at forslaget om Landsstyrets tilbagetrækning af den omhandlede bekendtgørelse ikke skulle bortfalde, men derimod fortsat behandles under indeværende landstingssamling.

 

Der har under behandlingen af dagsordenens punkt FM 2007/9 ikke været tale om en afstemning om Landsstyrets ret til udstedelse af bekendtgørelser, som hævdet af Landsstyremedlem Josef Motzfeldt. Der stemmes som bekendt ikke om et forslags begrundelse. Når det hævdes af Landsstyremedlemmet, må det enten være mod bedre vidende, eller skyldes manglende forståelse af temaet for den faktisk gennemførte afstemning efter Landstingets Forretningsordens § 50.

 

Når Landsstyremedlem Josef Motzfeldt i indslaget i radioavisen gav udtryk for, at behandlingen af det omhandlede forslag om tilbagetrækning og ændring af en af Landsstyret udstedt bekendtgørelse strider mod arbejdsdelingen mellem Landstinget og Landsstyret, må det ligeledes bero enten på en misforståelse af retstilstanden eller ske mod bedre vidende. Landsstyrets omtalte ret til at udstede bekendtgørelser beror altid på en bemyndigelse fra Landstinget. Finder Landstinget, at en given bemyndigelse til udstedelse af en bekendtgørelse har resulteret i en uhensigtsmæssig bekendtgørelse, tilkommer det utvivlsomt Landstinget at pålægge Landsstyret at ændre den eller tilbagetrække bekendtgørelsen og erstatte den med en efter Landstingets vurdering mere hensigtsmæssig bekendtgørelse inden for den givne bemyndigelse.

 

I praksis forekommer det ikke helt sjældent, at Landstingsmedlemmer fremsætter beslutningsforslag om ændring af regler fastsat i Landsstyrets bekendtgørelser. De seneste eksempler på sådanne forslag findes under EM 2006/136 og EM 2005/6.

 

EM 2006/136: Forslag til landstingsbeslutning om at Landsstyret pålægges at ændre Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 25 af 5. oktober 2001 om vederlag til kommunalbestyrelses- og bygdebestyrelsesmedlemmer m.v. samt borgmestre og viceborgmestre.

(Landstingsmedlem Olga Poulsen Berthelsen, Inuit Ataqatigiit)

 

EM 2005/6: Forslag til landstingsbeslutning om, at Landsstyret pålægges at fjerne § 1, stk. 2 litra 7 samt § 3 i Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 26 af 16. januar 2004 om tilskud til efterskoleophold i Danmark, således at tilskud til efterskoleophold ikke afhænger af elevens forventede faglige udbytte.

(Landstingsmedlem Marie Fleischer, Demokraterne)

 

Forslag om ændring af regler fastsat i en bekendtgørelse fremsættes med hjemmel i Landstingets Forretningsorden § 32, stk. 3, nr. 3), der omhandler forslag af principiel betydning, hvor det er afgørende, at Landstinget træffer beslutning. Det af Landsstyremedlem Josef Motzfeldt anfægtede forslag har været til lovteknisk gennemgang i Landstingets Bureau. Der ses ingen anledning til at klandre Landstingets flertal eller Landstingsformanden i forbindelse med forslagets behandling.

 

Forslaget 2. behandles den 30. april 2007 efter mellemliggende behandling i Landstingets Udvalg for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

 

Jonathan Motzfeldt

Landstingsformand

 

 

Bilag