Strukturreformudvalgets pressemeddelelse vedrørende kommunalreformen.

12.04.2007

Borgmester Simon Simonsen har ikke grund til skuffelse. Landstinget har ikke på denne samling taget stilling til, hvornår kommunalreformen skal sættes i værk.

 

Landets borgmestre har som bekendt sendt et åbent brev til Landsstyret og til Landstingets medlemmer med opfordring om, at kommunalreformen udsættes til 1. januar 2010.

 

I dagens radioavis udtaler borgmester Simon Simonsen, Qaqortoq, at han er skuffet over, at Landstinget ikke tog hensyn til borgmestrenes opfordring i forbindelse med Landstingets vedtagelse af den store kommunalreform i går.

 

Men det har en naturlig forklaring.

 

Det, som Landsstyret har bedt Landstinget om at tage stilling til under denne samling, er for det første hvilke kommuner der skal sammenlægges, og for det andet spørgsmålet om nedsættelse af overgangsudvalg; en form for storkommunale kommunalbestyrelser, som skal nedsættes et antal måneder før kommunernes sammenlægning.

 

Der er utallige andre interessante og væsentlige aspekter af kommunalreformen, som der kan være god grund til at drøfte, men det var altså ikke disse aspekter, der var på Landstingets dagsorden denne gang.

 

Det er klart, at borgmestrenes henvendelse er blevet bemærket. Jeg kan oplyse, at Landstingets Strukturreformudvalg har fremsendt en række spørgsmål til Landsstyreformand Hans Enoksen netop på baggrund af borgmestrenes henvendelse. Borgmestrenes ønsker ¿ og herunder også ønsket om udskydelse af kommunalreformen - indgår således i den løbende dialog mellem Landstinget og Landsstyret omkring kommunalreformen. 

 

Naturligvis kan Strukturreformudvalget ikke komme med løfter til borgmestrene vedrørende en eventuel udsættelse af kommunalreformen. Men jeg kan forsikre borgmestrene om, at deres ønsker er blevet hørt, og at de to landstingsbeslutninger, som Landstinget vedtog i går, ikke i sig selv rummer en afvisning af disse ønsker.

 

Endelig stillingtagen til, hvornår den nye kommunalreform skal træde i kraft, vil først ske i forbindelse med Landstingets behandling af de fornødne lovforslag ¿ og det vil sige under efterårssamlingen 2007 og forårssamlingen 2008.

 

Med venlig hilsen

 

Agnethe Davidsen

Formand for Landstingets Strukturreformudvalg