Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalgs fg. formand Johan Lund Olsen talte v. Permanent Forums 5. session

18.05.2006

Talen på dansk Talen på engelsk (pdf-fil)

 

Landstingets Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg er på orienteringsrejse i New York og Washington i perioden d. 12.-22. maj 2006. Udvalget følger i disse dage FN¿s Permanente Forum for Oprindelige Folks 5. session.

 

Fungerende udvalgsformand Johan Lund Olsen har i dag onsdag den 17. maj på vegne af Danmark og Grønland holdt en tale i FN under det Permanente Forum for Oprindelige Folks 5. session. Her fremsatte han en støtte til det arbejde, der pågår i det Permanente Forum for Oprindelige Folk for at virkeliggøre FN¿s 2015 mål i relation til oprindelige folk.

 

Johan Lund Olsen henledte opmærksomheden på klimaforandringerne, der allerede i høj grad påvirker levevilkårene for oprindelige folk i Arktis. Han opfordrede det internationale samfund til i større omfang at samarbejde om den alvorlige og store udfordring, som klimaforandringerne udgør.

 

Et omfattende og fyldestgørende data-materiale om oprindelige folk er altafgørende for at udvikle og implementere politikker og mål ¿ såsom FN¿s 2015 mål, og andre vigtige prioriteter for oprindelige folk. Johan Lund Olsen refererede her til den igangværende undersøgelse af oprindelige folks levevilkår i de arktiske områder, som foregår i et samarbejde mellem oprindelige folk og stater under Arktisk Råd.

 

Johan Lund Olsen refererede til den internationale ekspertworkshop om partnerskaber, som blev afholdt i Nuuk i februar 2006 under titlen: Visioner for Partnerskaber for FNs andet årti for verdens oprindelige folk. Han understregede vigtigheden af ligeværdige partnerskaber mellem oprindelige folk og stater, FN-systemet og andre mellemstatslige organisationer, NGO¿er og andre aktører og refererede til det overordnede mål om, at oprindelige folks ret til selvbestemmelse er det grundliggende princip til at definere oprindelige folks rettigheder i både en national og international kontekst.

 

Johan Lund Olsen fortalte om de igangværende selvstyreforhandlinger mellem Grønland og Danmark, som kan betragtes som et skridt på vejen i processen mod realiseringen af et folks ret til selvbestemmelse.

 

Udvalget mødes senere i dag med medlemmer af FN¿s Permanente Forum samt parlamentarikere/NGO¿er, som deltager i Permanent Forums 5. session.

 

På rejsen deltager Johan Lund Olsen, Marie Fleischer og Tommy Marø.

 

For yderligere information ¿ kontakt udvalgets fungerende formand Johan Lund Olsen på telefon: +299 55 54 85