Vestnordisk Råds fem rekommandationer til de vestnordiske regeringer

25.08.2006

Vestnordisk Råd har vedtaget rådets fem rekommandationer til de vestnordiske landes regeringer, på årsmødet. 

 

Landstingsformanden Jonathan Motzfeldt blev valgt til Vestnordisk Råds formand ved årsmødet, der blev afholdt på Færøerne 18.-21. august.

 

Læs om Rådets fem rekommandationer til de vestnordiske landes regeringer:

 

Rekommendationerne

Rekommandation 1 (pdf-fil)

Vestnordisk Råd opfordrer regeringerne i Island, Færøerne og Grønland til at drøfte muligheden for at lave aftale om, at udvide frihandelsaftalen som Færøerne og Island har lavet (Hoyvíksaftalen) til også at omfatte Grønland. Rådet påpeger, at de vestnordiske nationer har en lang tradition for et tæt og omfattende samarbejde, og at en frihandelszone mellem øerne i Nordatlanten vil være af stor gavn for alle involverede lande og dermed for landenes befolkninger, myndigheder og erhvervsliv. I Hoyvíksaftalen findes der en artikel, som åbner for, at flere dele af kongeriget Danmark, kan blive en del af aftalen.

 

Rekommandation 2 (pdf-fil)

Vestnordisk Råd opfordrer regeringerne i Island, Færøerne og Grønland til at aftale, at landene oprette konsulater med diplomatstatus i hinandens lande. Landene opfordres til at danne fælles kontorfaciliteter omkring oprettelsen af konsulaterne.

 

Rekommandation 3 (pdf-fil)

Vestnordisk Råd opfordrer regeringerne i Island, Færøerne og Grønland til at forøge og styrke samarbejdet og informationsformidlingen omkring bekæmpelsen af rygning. Landene opfordres i den henseende til at afholde en workshop eller en konference om emnet for vestnordisk sundhedspersonale.

 

Rekommandation 4 (pdf-fil)

Vestnordisk Råd henstiller til Færøernes Landsstyre, Grønlands Landsstyre og Islands regering, at udarbejde en fælles vestnordisk turismestrategi for Vestnorden som region. Rådet henstiller til, at denne strategi blandt andet indeholder tiltag som vil styrke den fælles markedsføring af Vestnorden som turistmål. Vestnordisk Råd opfordrer ligeledes landenes regeringer til at udarbejde en plan for et øget samarbejde omkring turistuddannelse i Vestnorden.

 

Rekommandation 5 (pdf-fil)

Vestnordisk Råd opfordrer regeringerne i Island, Færøerne og Grønland til at indføre undervisning i de vestnordiske nabolandes historie, samfundsforhold, kultur og sprog som fast bestanddel af undervisningsplanerne i folkeskolerne på forskellige og passende klassetrin.  Landene opfordres til at lave fælles undervisningsmateriale på alle tre sprog for at tjene formålet.

 

Nordisk Råds præsident, Ole Stavad, oplyste på mødet, at Nordisk Råds og Vestnordisk Råds Præsidier var blevet enige i, at lave et udkast til en formel samarbejdsaftale mellem de to organer.

 

Yderligere informationer kan erhverves hos rådssekretær Thordur Thorarinsson, tlf. 00354 563 0731.