Vi møder Vestnorden

15.06.2004

Pressemeddelelse


Landstingets formand Jonathan Motzfeldt er netop vendt hjem fra de danske årsmøder i Sydslesvig. Årsmødernes tema var ”Vi møder Vestnorden”, og Jonathan Motzfeldt var med som en af hovedtalerne.


Jonathan Motzfeldt deltog den 12. juni i en paneldebat i Flensburg sammen med det færøske Lagtingsmedlem Høgni Hoydal, Folketingsmedlem og medlem af Nordisk Råds danske delegation Jens Chr. Larsen og formanden for Sydselsvigsk Forening, Dieter Paul Küssner i en paneldebat omkring emnet:


“Grønland, Færøerne og Sydslesvig: Nordens yderpunkter - kulturel egenart i et dansk-nordisk fællesskab”.


En væsentlig del af debatten gik på, hvorvidt de selvstyrende områder i Vestnorden, Grønland og Færøerne skulle have deres egne pladser i Nordisk Råd. Ligeledes blev der talt om det nordiske fællesskab som netop er kendetegnet ved, at de nordiske folk på trods af deres individuelle særpræg alligevel kan rumme det meget omfattende nordiske samarbejde på såvel politisk som kulturelt plan.


Jonathan Motzfeldt fremhævede ligeledes de regionale forskelle, der hersker indenfor det nordiske område. Således er Alaska og Canada naturlige samarbejdspartnere for Grønland, mens Sydslesvig som brohovede mellem Norden og Centraleuropa helt naturligt har øjnene mere rettet mod Danmark i den sydlige del af Norden. Afslutningsvis var der bred enighed om, at det unikke nordiske samarbejde netop baserer sig på, at de nordiske folk, på trods af, og måske netop på grund af deres forskelligheder, alligevel kan tale sammen og samarbejde i nordisk regi.


Jonathan Motzfeldt udtaler, ”Det var en meget givende oplevelse at deltage i de sydslesvigske årsmøder. På trods af afstandene mellem folkene i Norden, så er vi i hinandens hjerter. På trods af vore forskelle har vi meget tilfælles med det danske mindretal i Sydslesvig. Årsmødet har endnu engang vist, at Norden på en gang er et og mange områder.”


Jonathan Motzfeldt var endvidere festtaler den 11. juni 2004 på Vestejdersted Skole i det vestlige Sydslesvig og den 12. juni i det danske Centralbibliotek i Flensborg. Herudover talte han den 13. juni til friluftsmødet på Mikkelberg i Hatsted.