Naalakkersuisut må tage affære i spørgsmålet om krydsning af slædehunde med andre hunderacer

05.11.2018

Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget er stærkt bekymret for mistanken om, at den grønlandske slædehund er blevet krydset med andre hunderacer. Udvalget er enig med Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Nikkulaat Jerimiassen i, at situationen er farlig og uholdbar med tanke på slædehundsracens fremtid.

 

Det er almindelig kendt, at der ikke må indføres andre hunderacer til slædehundedistrikterne, undtaget tjenestehunde og hjælpehunde for handicappede, hvilket kræver en særtilladelse fra Selvstyret. Trods dette er situationen nu tilsyneladende den, at sagen omfatter to slædehundediskriter, og at slædehunde fra Qeqertarsuaq, Kangerluk, Sisimiut, Itilleq, Sarfanguit og Kangerlussuaq er udelukket fra Avannaata Qimussersua på ubestemt tid.

 

Udvalget vil derfor stærkt opfordre Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug til at få afklaret situationen hurtigt, samt til at informere kommunerne og Organisationen for foreningerne af hundeslædekuske KNQK, både om den konkrete situationen og om, hvornår en afklaring kan forventes. Endelig vil udvalget anbefale, at Naalakkersuisut ikke forhaler sagen og arbejder for en hurtig løsning.

 

 

Henrik Fleischer

Formand for Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget

 

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand kontaktes på mobil +299 52 72 82