Pressemeddelelse 17.01.2024

17.01.2024

Med Dronning Margrethes nytårstale den 31. december 2023, blev vi alle oplyst om, at hun havde besluttet, at træde tilbage som Danmarks dronning den 14. januar 2024 og som netop er 52 årsdagen efter hun selv overtog posten fra sin far. Dronningen oplyste videre, at hun ville overlade tronen til sin søn Kronprins Frederik.

 

Den 14. januar 2024 blev Dronningens beslutning realiseret med en meget begivenhedsrig dag i København og flere steder i Rigsfællesskabet og hvor den officielle indsættelse af den nye konge fandt sted fra balkonen på Christiansborg Slot og med en fejring af en folkemængde der sjældent er set magen til omkring Christiansborg. 

 

På selve dagen for udnævnelsen af Hans Majestæt Kong Frederik den tiende, havde jeg lejlighed til at overvære både karetkørslen ind til Christiansborg slot og statsministerens udråb af den nye konge fra balkonen på Christiansborgs slot og som jeg overværede fra et mødelokale på Nordisk Råds kontorer, der ligger lige overfor Christiansborgs slot.

 

Det var en særlig oplevelse, at følge begivenheden sammen med de mange hundrede tusinder mennesker fra hele Rigsfællesskabet, der var mødt frem til begivenheden og ikke mindst at kunne høre menneskehavets hurra råd og hyldest af den nye konge og ikke mindst den nye Dronning Mary og hele den kongelige familie sammen på balkonen.

 

Den 15. januar deltog jeg også i folketingets møde i folketingets mødesal, hvor Statsminister Mette Frederiksen holdt en tale og aflagde et budskab fra H.M. Kong Frederik den 10 til folketinget. Ved denne lejlighed fik jeg overbragt en lykønskning til den nye Konge fra alle vores landsmænd.

 

Også denne begivenhed var meget højtidelig og festlig.

 

Mimi Karlsen

Formanden for Inatsisartut

 

 

 

Færøernes Lagmand Aksel V. Johannesen (t.v.), Færøernes Lagtingsforkvinde Bjørt Samuelsen, Formanden for Inatsisartut Mimi Karlsen og Formanden for Naalakkersuisut Muté Bourup Egede (t.h.) inde i Folketingssalen.
(Foto: Bureauet for Inatsisartut)

 

 

Formanden for Inatsisartut Mimi Karlsen (t.v.) sammen med Rådsdirektør for Nordisk Råd Kristina Háfoss (t.h.) i Nordisk Råds bygning.
(Foto: Bureauet for Inatsisartut)

 

 

Formanden for Inatsisartut Mimi Karlsen sammen med hr. Peter Lyberth i Nordisk Råds bygning.
(Foto: Bureauet for Inatsisartut)

 

 

Foto: Nikolai Linares / Folketinget

 

 

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson / Folketinget

 

 

Foto: Julie de Tengnagel / Folketinget