Udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug opfordrer Naalakkersuisut til indgå i tæt samarbejde med KNAPK om situationen for fangerene i Nordgrønland

30.11.2018

Udvalget for Fisker, Fangst og Landbrugsudvalget har drøftet situationen for fangerne i Nordgrønland og deres muligheder for fangst af nar- og hvidhvaler. Drøftelserne er foregået med baggrund i udvalgets egen viden på området, og med baggrund i henvendelser til udvalgets medlemmer fra fangere i Nordgrønland. Fangerne i Nordgrønland beretter om vanskelige tider på grund af klimaændringer, manglende fangstmuligheder og en fordeling af kvoter, der ikke tager udgangspunkt fangernes virkelighed.

 

Udvalget skal derfor opfordre Naalakkersuisut til at handle, og i samarbejde med KNAPK og organisationens lokale afdelinger til at undersøge mulighederne for at foretage en omfordeling af restkvoter for nar- og hvidhvaler i Nordgrønland, og om nødvendigt give ekstra kvoter.

 

Ligeledes vil udvalget opfordre Naalakkersuisut til at afsøge mulighederne for at gøre det nationale og internationale system for forvaltningen af nar- og hvidhvaler mere smidigt, og dermed i stand til at reagere hurtigere på ændrede forudsætninger.

 

Situationen for fangerne i Nordgrønland er alvorlig, og udvalget vil anbefale, at Naalakkersuisut ikke forhaler sagen og arbejder for en hurtig løsning.

 

 

Henrik Fleischer

Formand

 

For yderligere oplysninger kan udvalgets formand kontaktes på mobil +299 52 72 82