Filtrér visning

Dagsordenspunkter samt behandlingsdatoer

Forårssamling 2015
Punktnummer / Behandlingsdatoer
Forslagstitler
Spørgetime i tidsrummet fra kl. 11:00 til 12:00. ( Jvf. § 37 stk. 5.) Se listen her.
()

Imm./pkt.: 1
Mødets åbning.
(Formandskabet for Inatsisartut)

Imm./pkt.: 2
Redegørelse for dagsordenen.
(Formandskabet for Inatsisartut)

Imm./pkt.: 4
Valg af medlemmer og suppleanter til Inatsisartuts stående udvalg og repræsentationer.
(Formandskabet for Inatsisartut)

Imm./pkt.: 6
Fastsættelse af tidspunktet for Efterårssamlingen 2015.
(Formandskabet for Inatsisartut)

Imm./pkt.: 7
Forslag til finanslov 2015.
(Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer)

Imm./pkt.: 9
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Inatsisartut tager ombudsmandens beretning for 2013 til efterretning.
(Lovudvalget)

Imm./pkt.: 12
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at de skattemæssige fradrag m.m. for 2016 fastsættes således:
1. Personfradrag................................................kr. 48.000 (år)
2. Standardfradrag.............................................kr. 10.000 (år)
3. Skattefrit beløb for B-indkomst...........................kr. 5.000 (år)
4. Fradrag begrænset skattepligtige.........................kr. 1.000 (år)
5. Fælleskommunal skat....................................................6%
(Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer)

Imm./pkt.: 16

Imm./pkt.: 17
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan rammevilkårene for producenter af slagtedyr kan fremmes, således at produktion, drift og udbytte øges.
(Medlem af Inatsisartut Suka K. Frederiksen, Siumut)

Imm./pkt.: 18
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til EM2015 at fremlægge en undersøgelse af muligheden for - og de økonomiske konsekvenser ved - at ændre fiskerigrænsen for fartøjer større end 19,99 BRT / 31,99 BT efter de ansvisninger, som er anført i beslutningsforslagets begrundelse og bilag.
(Medlem af Inatsisartut Nikolaj Jeremiassen, Siumut)

Imm./pkt.: 19
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges til EM2015 at fremlægge en undersøgelse af muligheden for - og de økonomiske konsekvenser ved - at gøre brug af § 14 i Landstingslov nr. 18 af 31. oktober 1996 om fiskeri, således at tidsubegrænsede licenser på rejer og hellefisk gøres tidsbegrænsede efter en behørig varslingsperiode på 5 år.
(Medlem af Inatsisartut Nikolaj Jeremiassen, Siumut)

Imm./pkt.: 20
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for, at alderspensionister i tilfælde af nære pårørendes død fremover får mulighed for at få betalt en rejse til begravelse i Grønland én gang årligt.
(Medlem af Inatsisartut Nikolaj Jeremiassen, Siumut)

Imm./pkt.: 22
Forslag til Inatsisartutbesluning om, at pålægge Naalakkersuisut at udarbejde en projektplan til opførelse af et overdækket "National stadion". Projektplanen skal omfatte en undersøgelse af praktiske og økonomiske forhold vedrørende opførelse og drift af stadionet og skal fremlægges senest i forbindelse med EM2016.
(Medlem af Inatsisartut Anders Olsen, Siumut)

Imm./pkt.: 23
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan vi på organiseret vis kan realisere, at det at gøre en god gerning overfor andre og være med til at løfte samfundet, hvor formålet ikke er at skulle blive gengældt og få løn, igen bliver en vane i samfundet.
(Medlem af Inatsisartut Vivian Motzfeldt, Siumut)

Imm./pkt.: 31
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde et debatoplæg om etablering af geografiske zoner, hvor samfundet aktivt ønsker at fremme udvikling af mineralske råstoffer og andre geografiske zoner, hvor der af hensyn til miljø, fritidsmuligheder, eksisterende erhverv eller lignende ikke ønskes mineralaktiviteter. Debatoplægget skal danne grundlag for en bred debat, der både involverer befolkningen, interessegrupper og beslutningstagere. Debat-oplægget skal være færdigt inden forårssamlingen 2016.
(Medlemmer af Inuit Ataqatigiit's Inatsisartut-gruppe)

Imm./pkt.: 32
Ændringsforslag fremsat af Kultur-, Uddannelse-, Forskning- og Kirkeudvalget,
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges senest på FM2016 at fremsætte forslag til ændring af Landstingsforordning nr. 10 af 21. maj 2002 om kultur- og fritidsvirksomhed, således at der formuleres en separat kulturlov henholdsvis idrætslov.
(Medlem af Inatsisartut, Peter Olsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 33
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til inkorporering af FN's Børnekonvention som inatsisartutlov senest ved efterårssamlingen 2016.
(Medlem af Inatsisartut Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 35
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for etablering af et Center for Menneskerettigheder, og for nedsættelse af et Ligebehandlingsnævn. Center for Menneskerettigheder skal overtage sekretariatsbetjeningen af Grønlands Råd for Menneskerettigheder og skal endvidere sekretariatsbetjene Ligebehandlingsnævnet.
(Medlem af Inatsisartut Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 37
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at udarbejde en handlingsplan for bekæmpelse af økonomisk ulighed og fattigdom med særlig fokus på fattigdom i børnefamilier. Handlingsplanen skal være færdiggjort senest i forbindelse med EM 2016.
(Medlem af Inatsisartut Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 38
Ændringsforslag fremsat af Naalakkersuisut vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at kontakte kommunerne med henblik på at vurdere antallet af, og sags- og arbejdsbyrden for, sagsbehandlere, der arbejder med socialt udsatte børn og unge, og om der afsættes tilstrækkeligt med ressourcer til området, samt om det vil være muligt og hensigtsmæssigt at fastsætte vejledende sagstal for sagsbehandlerne. Resultaterne af Naalakkersuisuts undersøgelse og vurdering skal omdeles i form af en redegørelse til Inatsisartut senest den 1. april 2016.
(Medlem af Inatsisartut Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 39
Forslag til forespørgselsdebat om Pituffik, Thule Air Base. Hvad skal Grønland have ud af amerikanernes tilstedeværelse på grønlandsk territorium? Hvad skal vi kræve af afkast og hvilke aftaler skal vi kræve genforhandlet?
(Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 40
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at ændre Landstingsforordning nr. 15 af 6. november 1997 om sundhedsvæsenets ydelser m.v., således at borgere bosiddende på steder, hvor der ikke er permanent tandplejetilbud i akuttilfælde kan få dækket transportudgifter forbundet med behandling ved nærmeste behandlingssted.
(Medlem af Inatsisartut Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 41
Ændringsforslag fremsat af et enigt Udvalget for Forretningsordenen vedtaget.
Forslag til inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af § 2, stk. 1, i landstingslov nr. 22 af 18. december 2003 om vederlag m.v. til medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut m.v. (Vederlags-loven) således, at medlemmer af Inatsisartut først modtager vederlag fra den dag, de bliver valgt til Inatsisartut (Valgdagen).
(Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne)

Imm./pkt.: 42
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte forslag til ændring af landstingslov nr. 22 af 18. december 2003 om vederlag m.v. til medlemmer af Inatsisartut og Naalakkersuisut m.v. (Vederlagsloven) på følgende måde:
1. Den maksimale periode, hvori et medlem af Naalakkersuisut eller et medlem af Inatsisartut kan modtage eftervederlag sættes ned fra tolv til seks måneder.
2. For hvert påbegyndt funktionsår, man er medlem af Inatsisartut eller Naalakkersuisut, optjenes ret til en måneds eftervederlag.
3. Minimumseftervederlagsperioden sænkes fra de nuværende tre måneder til en måned.
(Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne)

Imm./pkt.: 43
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Inatsisartut anmoder Formandskabet for Inatsisartut om at fremsætte forslag til ændring af Forretningsorden for Inatsisartut, hvorved det fastsættes, at enhver udgift, som afholdes af Inatsisartut og dets administration er omfattet af offentlighed, og at enhver således har ret til at gøre sig bekendt hermed.
(Medlem af Inatsisartut Randi Vestergaard Evaldsen, Demokraterne)

Imm./pkt.: 44
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut på EM15 pålægges at fremsætte et forslag til ændring af Inatsisartutlov om Økonomisk tilskud til politisk arbejde, således at fordelingen af partitilskuddet jfr. § 2 bliver mere solidarisk ved at grundtilskuddet pr. indvalgt parti forhøjes til 900.000 kroner, mens tilskuddet pr. mandat i Inatsisartut sænkes til 150.000 kroner. Ændringen skal træde i kraft med virkning fra 1. januar 2016.
(Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraterne)

Imm./pkt.: 45
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorvidt det vil være i Selvstyrets interesse, at der bliver oprettet en investeringsfond for Grønland med indskud fra eksempelvis den danske stat og de danske pensionskasser. Formålet med fonden skal være et tiltrække udenlandsk kapital til fremadrettede erhvervsaktiviteter inden for råstoffer, turisme, fiskeri og anlæggelse af nødvendig infrastruktur.
(Medlem af Inatsisartut Justus Hansen, Demokraterne)

Imm./pkt.: 48
Forslag til forespørgselsdebat om, hvorvidt vi i Grønland skal ændre den måde vi bruger vores talsystem på fra det danske til det asiatiske system.
(Medlem af Inatsisartut Michael Rosing, Demokraterne)

Imm./pkt.: 50
Med henblik på at udarbejde landsplanlægning omkring vore alderdomshjem / ældre boliger i hele vort land, fremsættes hermed på baggrund af forespørgsel forslag til debat herom.
(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 51
Forslag til forespørgselsdebat vedrørende undersøgelse af mulighederne for omkostningsreduktion indenfor den offentlige boligadministration.
(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 52
Beh. EM 2015
Forslag til forespørgselsdebat om hvorledes det grønlandske samfund bedst muligt fremmer, at børn i førskolealderen, i både byer og bygder med et pasningsbehov, tilbydes en plads i en daginstitution eller dagpleje.
(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 53
Beh. EM 2015
For at opnå at alle de arbejdsduelige her i vort land kan beskæftiges/anvendes og ikke mindst for at opnå, at alle herboende grønlandske ansatte kan komme højere op i deres ansættelse, kommer jeg med et forslag om debat for organisering og af dygtiggørelse af herboende grønlædere og til gavn for de dem.
(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 54
Forslag til Inatsisartuts beslutning om at Naalakkersuisut i forbindelse med FFL2016 pålægges at afsætte 25 mio. kr. til byggeri af en minihal i bygden Kullorsuaq ved Upernavik.
(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 55
Forslag til Inatsisartut beslutning om at Naalakkersuisut pålægges til efterårssamlingen 2015 at udarbejde en undersøgelse af praktiske og økonomiske forhold vedrørende byggeri af et nyt medborgerhus med lægeklinik i Nuussuaq ved Upernavik.
(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 56
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at ændre Landstingslov om Fiskerifinansieringspulje, således at fiskeritilladelser og licenser fremover ikke bortfalder ved udbetaling af ophugningstilskud.
(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 57
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges i 2015 at gå i forhandling med relevant kommune med henblik på at undersøge anlægsbehovet for passende pædagogisk udviklende dagtilbud til børn i førskolealderen i Kullorsuaq. Der bør i forlængelse af undersøgelsen udarbejdes en anbefaling til den relevante kommune om, hvorledes den inden for egne rammer bedst muligt imødekommer dette behov.

(Medlem af Inatsisartut Hans Enoksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 58
Forslag til Inatsisartut beslutning om at Naalakkersuisut til FM2016 pålægges at udarbejde forslag til ændring af relevant lovgivning, således husstande med en årlig husstandsindkomst under 400.000 kr. fritages for betaling af kost og logi på patienthjem for medrejsende pårørende.
(Medlem af Inatsisartut Anthon Frederiksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 59
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan man kan styrke den offentlige hjælp til fiskere og fangere, hvis redskaber og udstyr er blevet beskadiget i forbindelse med en naturkatastrofe.
(Medlem af Inatsisartut Anthon Frederiksen, Partii Naleraq)

Imm./pkt.: 61
Ændringsforslaget vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges til at undersøge muligheder for at etablere en idrætshøjskole der er tilpasset talentfulde unge der gerne vil dyrke idræt samtidig med at de forbereder sig til en egentlig uddannelse.
(Medlemmer af Inatsisartut Siverth K. Heilmann og Steen Lynge, Atassut)

Imm./pkt.: 63
2. beh. EM 2015
Beslutningsforslag om at Naalakkersuisut pålægges at meddele Nukissiorfiit, at virksomheden skal ændre sit takstblad således at det fremover er el-kunderne der bidrager til den landbaserede fiskeindustris billige el, samt at det er vand-kunderne der bidrager til den landbaserede fiskeindustris billige vand og ikke som nu, hvor det er fjernvarme-kunderne i fortrinsvis Nuuk der betaler rabatten til fiskeindustrien.
(Medlemmer af Inatsisartut Siverth K. Heilmann og Steen Lynge, Atassut)

Imm./pkt.: 72
Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2015 om ændring af Inatsisartutlov om frihedsberøvelse og anden tvang i psykiatrien.
(Betænkningstid ved tvangsbehandling, Afgørelseskompetence ved beskikkelse af patientrådgiver, Klageadgang og domstolsprøvelse)
(Naalakkersuisoq for Sundhed og Nordisk Samarbejde)

Imm./pkt.: 79
Forslag til Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyres udtalelse til kongelig anordning om ikrafttræden for Grønland af Lov nr. 1251 af 18. december 2012, Lov nr. 311 af 29. marts 2014 og Lov nr. 752 af 25. juni 2014 om ændringer til CPR-lov.
(Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer)

Imm./pkt.: 85
2. beh. og 3. beh. EM 2015
Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xXx 2015 om ændring af landstingslov om ind- og udførsel af varer.
(Adgang til elektronisk indblik i flyselskabernes passageroplysninger samt told-kontrol ved kropsscanning)
(Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer)

Imm./pkt.: 86
Forslag til: Inatsisartutbeslutning om udtalelse til ikrafttrædelsesanordning om ikrafttræden for Grønland af lov om betalingstjenester og elektroniske penge.
(Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender)

Imm./pkt.: 90
Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx om ændring af inatsisartutlov nr. 19 af 3. december 2012 om koncession til turistvirksomhed i udvalgte landområder.
(Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender)

Imm./pkt.: 93
Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder ILO-konventionerne; nr. 98 (om organisationsretten og den kollektive forhandlingsret), nr. 100 (om ligeløn), nr. 111 (om ansættelse og beskæftigelse), nr. 138 (om mindstealder for adgang til beskæftigelse) og nr. 182 (om de værste former for børnearbejde)
(Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender)

Imm./pkt.: 96
Forslag til: Inatsisartutbeslutning om Grønlands Selvstyres udtalelse til kongelig anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af § 1 i lov om ændring af lov om finansiel virksomhed og forskellige andre love. (Implementering af CRD IV).
(Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender)

Imm./pkt.: 97
Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af xx.xx 2015 om boligsikring i lejeboliger.
(Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender)

Imm./pkt.: 99
Ændringsforslag fremsat af et enigt Lovudvalg vedtaget.
Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder Anordning om ikrafttræden for Grønland af forældreansvarsloven, Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om international fuldbyrdelse af forældremyndighedsafgørelser m.v., Lov om ændring af myndighedsloven for Grønland, lov om ikrafttræden for Grønland af lov om ægteskabets retsvirkninger, retsplejelov for Grønland og kriminallov for Grønland, Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om ændring af retsplejeloven, lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløs-ning samt forskellige andre love.
(Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet)

Imm./pkt.: 100
Inatsisartutbeslutning om at Grønlands Selvstyre tiltræder Anordning om ikrafttræden for Grønland af dele af lov om ændring af lov om ægteskabs indgåelse og opløsning, lov om ægteskabets retsvirkninger og retsplejeloven og om ophævelse af lov om registreret partnerskab.
(Ophævelse af anordning om lov om registreret partnerskab som følge af ægteskab mellem to personer af samme køn)
(Naalakkersuisoq for Natur, Miljø og Justitsområdet)

Imm./pkt.: 107
Forslag til Inatsisartutbeslutning om udtalelse til forslag til Lov for Grønland om kapitalkrav og tilsynsmæssige krav for kreditinstitutter og investeringsselskaber, (CRR)
(Naalakkersuisoq for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Udenrigsanliggender)

Imm./pkt.: 108
Forslag til: Inatsisartutlov nr. xx af yy 2015 om ændring af inatsisartutlov nr. 7 af 7. december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter af betydninger herfor (råstofloven)
(Teknisk ændring og hjemmel til konfiskation i regler fastsat i medfør af inatsisartutloven)
(Naalakkersuisoq for Finanser og Råstoffer)

Imm./pkt.: 109
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at etablere en specialiseret enhed hos skattemyndighederne med henblik på at afsløre økonomisk kriminalitet blandt andet relateret til handel med euforiserende stoffer, dette ved gennemførelse af øget ligningsmæssig indsats, herunder ved samkøring af eksisterende registre og fagsystemer, således at indkomster og aktiver som er erhvervet på ulovlig vis kan blive afsløret.
(Medlem af Inatsisartut Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 110
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest i forbindelse med EM2016 pålægges at fremlægge en redegørelse, som beskriver hvorledes indsatsen til bekæmpelse af indførslen af euforiserende stoffer i Grønland kan styrkes, herunder gennem forhandlinger med den danske regering. Redegørelsen skal beskrive hvilke konkrete tiltag, der kan effektivisere kontrollen med indrejsende, gods og forsendelser til Grønland samt de økonomiske og samfundsmæssige konsekvenser forbundet hermed.

(Medlem af Inatsisartut Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 111
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan vi kan hjælpe de børn - som er anbragt udenfor hjemmene - bedre til en mere selvstændig tilværelse?
(Medlem af Inatsisartut Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 113
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges, at undersøge mulighederne for, at hjemmedialyse kan anvendes i Grønland, og at fremlægge en anbefaling herom senest på FM 2016.
(Medlem af Inatsisartut Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 115
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for, at familiemedlemmer til patienter med en akut sygdom, som indlogeres på Patienthjemmet i København, fra og med 2016 kan få opholdsudgifter, i forbindelse med opholdet på patienthjemmet, dækket af det offentlige.
(Medlem af Inatsisartut Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 117
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at arbejde for, at der fastsættes regler, som giver virksomheder og myndigheder i Grønland mulighed for at etablere whistleblower-ordninger.
(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 118
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at fremlægge et forslag til en tilbudslov, der skal udstikke de juridiske, tekniske og kommercielle rammer for Selvstyrets indkøb og anskaffelser. Lovforslaget skal sikre, at leve-randører behandles lige, at der er klare rammer for valg af leverandører ved udbud og at der oprettes en klageinstans omkring udbud. I lovforslaget bør ligeledes indarbejdes retningslinjer for hvorledes samfundsøkonomiske hensyn i bredere forstand skal indgå i tildelingskriterierne for valg af leverandører.
(Medlem af Inatsisartut Naaja Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 119
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at tage initiativ til at undersøge muligheden for at spørgsmålet om at oprette en barselsfond kan indgå i kommende overenskomstforhandlinger mellem arbejdsmarkedets parter. Barselsfonden skal sikre, at alle lønmodtagere bliver økonomisk bedre stillet end gennem det nuværende dagpengesystem.
(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 120
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte ændringsforslag til Landstingslov nr. 6 af 5. december 2008 om Grønlands Råstoffond, således at det kun vil være muligt at benytte afkastet af den i fonden opsparede formue.
(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 121
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at fremsætte ændringsforslag til Landstingslov nr. 6 af 5. december 2008 om Grønlands Rå-stoffond, således at fonden først igangsættes efter at Inatsisartut for 2. år i træk godkender et landskasseregnskab, hvori råstofindtægterne i regnskabsåret udgør mere end 10 millioner kroner. Inatsisartutloven træder i kraft den 1. januar året ef-ter, eller på et tidligere tidspunkt efter Naalakkersuisuts bestemmelse. Det nævnte beløb på 10 millioner reguleres i overensstemmelse med stigningen i det generelle pris - og lønindeks på Inatsisartuts finanslov det gældende år.
(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 122
2. beh. EM 2015
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut senest ved FM2016 pålægges at fremsætte ændringsforslag til Landstingslov nr. 6 af 5.december 2008 om Grønlands Råstoffond således at Landstingslov om Grønlands Råstoffonds definition af råstofindtægter afsondres fra Selvstyrelovens definitioner af råstofindtægter. Ændringsforslaget bør formuleres således, at det sikres at fysiske aktiver som eksempelvis oliespildsbekæmpelsesudstyr, bygninger eller andre anlæg og udstyr ikke medregnes som en råstofindtægt i Grønlands Råstoffonds indtægtsdefinition.
(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 123
Forslag til forespørgselsdebat om, administrationens vilkår og indretning. Har vi i dag et offentligt apparat der er effektivt og tilpasset samfundets størrelse og kultur.

(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 124
Forslag til forespørgselsdebat om hvorledes, det kan fremmes, at den information råstofselskaber lader tilgå offentligheden og borgerne om deres projekter særligt i projekternes undersøgelsesfase fremstår afbalanceret i forhold til det konkrete projekts mulige fordele og ulemper.
(Medlem af Inatsisartut Kalistat Lund, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 125
Forslag til forespørgselsdebat om, demokratiets vilkår. Har vi i dag et system der fremmer demokratiet, eller kan vi komme med forbedringer, der styrker vores demokrati, både med hensyn til befolkningens deltagelse, organisationers delta-gelse og mediernes situation.

(Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 126
Forslag til Inatsisartut udtalelse vedtaget.
Forslag til forespørgselsdebat om mulighederne for at indgå brede forlig i Inatsisartut vedrørende de kommende års erhvervsstrategier.
(Medlem af Inatsisartut Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 130
Beh. EM 2015
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan man kan sikre, at alle børn i Grønland, der er i førskolealderen, bliver tilbudt pædagogisk udviklende dagtilbud.
(Medlem af Inatsisartut Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 131
Ændringsforslaget vedtaget.
Forslag til Inatsisartutbeslutning om at Naalakkersuisut pålægges at fremlægge en redegørelse om integration. Redegørelsen skal belyse, i hvilket omfang indførelsen af en ret til at tilegne sig grønlandsk, jf. § 5, stk. 1, i inatsisartutloven om sprogpolitik, har haft en effekt, og om denne effekt i givet fald kan betragtes som tilfredsstillende. Hvis ikke, skal redegørelsen belyse de barrierer, som ligger til grund for den manglende eller utilstrækkelige effekt. Redegørelsen skal med bag-grund heri udmunde i anbefalinger om, hvorvidt (og i givet fald hvorledes) retten til at tilegne sig sprog bør udmøntes i en bekendtgørelse med hjemmel i lovens § 5, stk. 2. Samtidig skal redegørelsen vurdere, hvorvidt der er behov for at fastsætte tilsvarende regler vedrørende en ret til at tilegne sig viden om Grønlands samfundsforhold, kultur, traditioner, samt sociale normer og værdier.
(Medlem af Inatsisartut Juliane Henningsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 133
Forslag til forespørgselsdebat om hvorledes en reform af fiskerisektoren agtes færdiggjort.
(Medlem af Inatsisartut Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 134
Hvilke tanker har Naalakkersuisut og medlemmerne af Inatsisartut gjort sig, om fordelingen af de offentlige tilskud til boliger samt vedrørende en reform på boligområdet?
(Medlem af Inatsisartut Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 135
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan Naalakkersuisut og Inatsisartut kan bidrage til at nå de mål der er nedfældet i Kitigaaryuit Deklarationen fra ICC's generalforsamling 2014, og samarbejde med andre arktiske parlamenter og regeringer om opfyldelse af målene samt om øget samarbejde i Arktis generelt.
(Medlemmer af Inatsisartut Sara Olsvig og Mimi Karlsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 136
Forslag til forespørgselsdebat om udviklingsmulighederne for vores råstofindustri med udgangspunkt i informationer fremlagt i Naalakkersuisut's nye "Olie- og mineralstrategi for perioden 2014-2018".
(Medlemmer af Inatsisartut Sara Olsvig og Naaja H. Nathanielsen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 137
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Naalakkersuisut pålægges at etablere et politisk uafhængigt råd på råstofområdet. Rådet skal udarbejde anbefalinger om investorers validitet og investeringsplaner i råstofindustrien, tilvejebringe information om et givent projekts validitet samt medvirke til at fremme, at konkrete råstofprojekter medfører en langsigtet og bæredygtig samfundsudvikling. Rådet skal udarbejde anbefalinger til Naalakkersuisut og offentligheden herom.
(Medlemmer af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen og Sara Olsvig, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 138
Forslag til forespørgselsdebat om, hvordan en mere ensartet anvendelse af bestemmelserne om bygdebestyrelsesmedlemmers ansvar og beføjelser opnås i alle fire kommuner.
(Inatsisartunut ilaasortat Sara Olsvig og Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit)

Imm./pkt.: 139
Forslag til forespørgselsdebat om den nuværende indsats og den fremtidige bekæmpelse af ungdomsarbejdsløsheden.
(Medlemmer af Inuit Ataqatigiit's Inatsisartut-gruppe)

Imm./pkt.: 140
Forslag til forespørgselsdebat om hvilket beregningsgrundlag og hvilket formål der skal være for en ny udligningsordning mellem kommunerne.
(Medlemmer af Inuit Ataqatigiit's Inatsisartut-gruppe)

Imm./pkt.: 141
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Inatsisartut tilslutter sig Vestnordisk Råds rekommandation 1/2014:
Vestnordisk Råd henstiller til Færøernes Landsstyre, Naalakkersuisut i Grønland og Islands Regering, at et valgt medlem af Vestnordisk Råd kan stille spørgsmål til medlemslandenes ministre i anledning af beretning eller meddelelse, der er afgivet til Rådet, eller i øvrigt om emner, som angår det vestnordiske samarbejde. Spørgsmål sendes til Vestnordisk Råds sekretariat som videresender til den pågældende minister. Ministeren henstilles til at svare på spørgsmål fra medlemmet, senest otte uger efter, at den, som spørgsmålet er stillet til, har fået det i hænde.
(Delegationsformand Lars-Emil Johansen)

Imm./pkt.: 142
Forslag til Inatsisartutbeslutning om, at Inatsisartut tilslutter sig Vestnordisk Råds rekommandation nr. 2/2014:
Vestnordisk Råd opfordrer Færøernes Landsstyre, Naalakkersuisut i Grønland og Islands regering til at samarbejde omkring tiltag der skal reducere udledningen af svovlpartikler i skibstrafikken. Landene opfordres til at udvikle og implementere strategier for effektiv og miljøskånsom energiudnyttelse ved at stille krav om anvendelse af brændstoffer der forurener mindre, og at der anvendes udstyr der fjerner svovlpartikler i fartøjernes udstødning indenfor det havgående fiskeri og søtransporten.
(Delegationsformand Lars-Emil Johansen)

Imm./pkt.: 143
Hvordan kan Inatsisartut samlet arbejde for en handlingsplan for at barnets ret til at se begge forældre, hvis det er I barnets tarv, forbedres og familieretten moderniseres, så der også tages hensyn til fædres muligheder for at have børnene hos dem samt have bedre muligheder for samvær med deres børn. Inatsisartut bør arbejde for at mulighederne for konfliktmægling øges I praksis og at der skabes mulighed for at der gribes ind hvis samværsaftaler ikke overholdes.
(Medlem af Inatsisartut Aaja Chemnitz Larsen, Inuit Ataqatigiit)